Lepkeszárnyak a kifutón – A Budapest Fashion Week második napján jártunk

Minden sztorinak van egy íve. Legalábbis, kellene – attól jó a „történet”. Legyen az egy jó könyv, film, színház, előadás, zenei darab vagy éppen divatbemutató.

Bátor ötlet volt az Essende-t a show legelejére tenni. Ecker Szilvi ruhái és lehelet finom pillangószárnyai finálé gyanús képeket mutattak a kifutón. Hova lehet innen továbblépni – töprengtem, miközben a modelleket nézegettem. De a Budapest Fashion Week attól jó, hogy eltér a megszokottól, és ezt tette most is. A haute couture-tól „visszalépett” Szonja Dudikkal a korántsem átlagos alkalmi és utcai viselethez, és ezt a vonalat követte Cogo hétköznapi eleganciája majd még egyet hátrébb lépett visszafogottság tekintetében az Amirabbal, aki a keleti, muszlim kultúra testet rejtő darabjaival a nő spirituális személyiségét vitte a kifutóra. Majd innnen egy 180′-os fordulatot véve  a Vígékszer tette elénk a mai nyugati nőt: csillogó pazar ékszerekkel és bár a schmukkokon volt a hangsúly, megkerülhetetlen Veronique Amati estélyi darabjairól beszélni. Szép este volt ismét. Nézzük részleteiben:

 

ESSENDE

Az Essende designere Ecker Szilvia főleg egyedi tervezésű és készítésű ruhákkal foglalkozik. Tollvonása a divat nagy könyvébe egyfajta lélekszabászat, nem csupán a megrendelő hölgyek alkatához, stílusához tervez, hanem a legbensőbb énjének is. Hisz lelkünk kivetülése a ruha, melyet felveszünk, rongyossá hordunk, vagy ünneppé varázsolunk vele egy percet, órát, napot, hogy felejthetetlen emlékként beleolvadjon szívünkbe.

Az Essende idei kollekciója a Butterfly továbbépítése, kiteljesítése. Puha tüllök, horgolt csipkék, festett organzák, hímezve rajzolt fűzők alkotják a mostani álomszerű kollekciót, mely elrepít minket egy olyan nem létező világba, ahol a menyasszony tündérszárnyakon érkezik a mennyegzőre.”

 

SZONJA DUDIK

„A szépségiparban szerzett tapasztalataim, egy más szögből mutatták meg ennek a szakmának a művészetét. Rádöbbentettek arra, hogy mennyire fontos a tökéletes ruha megválasztása az adott eseményre. Megtanultam azt, hogy egy ruhát nem elég felvenni, egy ruhát szeretni, tisztelni kell és mindenek felett tudni kell viselni.” – vallja Szonja Dudik a róla elnevezett márka designere.

Az új kollekció inspirációja a szemet gyönyörködtető tavaszi mesés, idilli tájak, színek, virágok sokasága. A tervező a magyar népviseleti motívumok újraértelmezésével alkotott különleges stílust, amivel egyúttal a tradíciók előtt is tiszteleg, és népszerűsíti azokat. A kollekció koktél és estélyi ruhákból áll össze. Kiemelkedő eleme valamint a fő egységes alkotó eleme a kézi festések, melyek többféle módon, különleges festékekkel illetve technológiákkal készülnek.

 

COGO

Cogo alkotó  egyénisége abban a szenvedélyben rejlik, amivel munkáját végzi. A divathoz fűződő szerelme a korai éveiben kezdődött. Ötleteinek fejlesztésével már sokat foglalkozott Mongóliában is.

Tanulmányi ösztöndíjjal költözött Magyarországra, a Könnyűipari Műszaki Főiskola formatervezői szakán diplomázott.

Számtalanszor részt vett a Budapest Fashion Week-en. 2012-ben a London Fashion Weeken, majd 2013-ban a Dubai Fashion Weeken is bemutatta kollekcióját.

Stílusának jellemzője az elegancia, mindezek mellett titokzatos, különleges és egyedi megjelenés.  A designer szerint ugyanakkor a legfontosabb, hogy aki ruháját viseli, jól érezze magát benne.

AMIRAB

Az AMIRAB egy angol divatmárka, amelyet Roda Abdi alapított 2016-ban. Roda korábban könyvelőként dolgozott, és gyakran szembesült a modern nő elfoglalt életmódjából adódó kihívásokkal: csak korlátozottan talált elérhető, stílusos de mégis modern ruhákat a piacon, amelyekben meg lehet jelenni az üzleti élet esti hivatalos eseményein. Ez a tapasztalat adta az inspirációt arra, hogy megalkossa saját divatmárkáját.

A legmagasabb minőség és innováció, továbbá izgalmas ötletek és komfort ami a márka  erőssége. Mindezen túl a designer célja, hogy egy modern és egyszerűen divatos viseletet biztosítson, amely kompromisszumok nélkül  segíti a nőknek kifejezni saját identitásukat, egyéniségüket a ruházkodáson keresztül.

VÍGÉKSZER

Vígékszer egy dinamikusan fejlődő ékszer manufaktúra a Vígszínház mögött, mely exkluzív kollekcióiról, valamint kimagasló minőségű gyémánt ékszereiről ismert.

Az ötvös mesterek aranyból és platinából készült alkotásai igazi remekművek, a különleges gonddal válogatott drágakövek használata pedig maximálisan tükrözi a manufaktúra filozófiáját. Értéket képviselni és ajándékozni.

A gyémántok és drágakövek beszerzése és ellenőrzése rendkívül aprólékos, nincs kompromisszum, a nemzetközileg elfogadott tanúsítványok is a prémium minőséget garantálják. Ez a figyelem és elkötelezettség teszi különlegessé a manufaktúra ékszereit.

A modellek a kifutón Veronique Amati ruháit viselték – kicsit elterelve a szemet a gyémántokról, de kétségkívül jól mutattak az ékszerek a ruhákkal!

Még hátra van a harmadik nap – jövünk a beszámolóval hamarosan!

Köszönet a képekért: Jorda Photo!